România, lider la corupție, din nou: cum stăm față de restul țărilor UE
Indicele de percepție a corupției este cea mai bună referință stabilită la nivel global pentru a înțelege cât de gravă este această problemă într-o țară. Din păcate, fără să surprindă pe nimeni, România nu stă bine deloc la acest capitol.
Transparency International a publicat cea mai recentă ediție a raportului privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) în 2020. Dincolo de datele statistice referitoare la fiecare țară în parte, concluzia este că pandemia nu a făcut decât să amplifice gradul de corupție din majoritatea țărilor afectate de acest fenomen.
Mai mult decât atât, în 2020, a slăbit și mai mult sistemul de sănătate, contribuind în același timp la regresul democrației. Cu alte cuvinte, există o legătură directă între locul înregistrat în CPI și abilitatea unei țări de a face față provocărilor generate de pandemia de Covid-19, un detaliu la care autoritățile române au eșuat lamentabil. Statele care au un scor bun în clasament investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai în măsură să asigure îngrijire medicală și este mai puțin probabil să încalce normele democratice și instituționale sau regulile statului de drept.
În ceea ce privește particularitățile din spatele CPI, Indicele de Percepție a Corupției reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.
Detaliile de fond sunt însă mai puțin relevante. Important este că țara noastră se află pe ultimul loc în top. Cu un scor de 44 de puncte din 100, România rămâne în continuare în top trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Deși punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, în premieră, trei state împart ultimul loc în clasamentul întocmit la nivelul UE – România, Bulgaria și Ungaria – cu același scor: 44 de puncte din 100 posibile.
Dacă ești în căutarea unui progres în țara noastră, merită să ai în vedere că CPI-ul a rămas neschimbat din 2012 și până în prezent. De aproape 10 ani, autoritățile sunt la fel de corupte, iar măsurile lăudate pe la TV au fost doar de față.
Lista problemelor include lipsa de transparență în achizițiile publice, subfinanțarea sistemului medical, lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative. Toate sunt probleme constante la nivel național care s-au accentuat în contextul pandemiei COVID-19. Raportul Curţii de Conturi privind achizițiile derulate pentru combaterea pandemiei au arătat grave deficiențe atât în administrația locală cât și cea centrală.